Mateisto, czy znalazłeś już swoją ulubioną, najlepszą bombillę?
Co przychodzi ci na myśl, gdy słyszysz o yerba mate? Nam od razu w głowie pojawia się obrazek parującego naczynka z gorącym napojem i wetkniętą w nie metalową rurką - bombillą. Ten przedmiot o zabawnie brzmiącej nazwie jest nieodłącznym elementem rytuału związanego z piciem yerba mate. Jak to się stało, że do picia yerba mate używamy właśnie bombilli? Jaka jest najlepsza bombilla do yerba mate? Gdzie kupić swoją pierwszą bombillę? Dziś odpowiemy na te wszystkie pytania.
Spis treści:
- Bombilla - co to jest? Wiedza w pigułce
- Do wyboru, do koloru… Rodzaje bombilli - jaka jest najlepsza?
- Gdzie kupić bombillę do yerba mate?
Bombilla - co to jest? Wiedza w pigułce
Bombilla, matero, palo santo… Tak dużo przedmiotów o nazwach, które trudno zapamiętać. Szczególnie początkującym yerbopijcom taka ilość informacji może się wydać dość przytłaczająca. Uwierz lub nie, ale kiedyś dostaliśmy pytanie, jak umieścić herbatę w bombilli, w której jest tylko mała dziurka od góry i trudno jest przecisnąć przez nią susz? Bombilla to nie zaparzacz. Nie jest to też łyżeczka do herbaty, choć często ją przypomina. Służy do picia naparu - działa podobnie jak zwykła, plastikowa słomka do napojów, a dodatkowo filtruje drobny susz yerby. Bombilla to, obok matero, niezbędne i bardzo charakterystyczne narzędzie każdego mateisty. Ułatwia picie yerba mate.
Jak wieki temu yerba mate pili Indianie Guarani?
Indianie Guarani, którzy zamieszkiwali tereny Brazylii, Argentyny i Paragwaju, jako pierwsi odkryli cudowne działanie rosnącego dziko ostrokrzewu paragwajskiego. Zauważyli, że roślina dodaje im energii, zwiększa ich koncentrację i zmniejsza uczucie głodu. Na początku po prostu żuli surowe liście ostrokrzewu. Później odkryli, że takie same właściwości, jak surowe liście, wykazuje napar z nich sporządzony. Napój z wysuszonych i rozdrobnionych liści i gałązek cedzili przez zęby. Nie było to ani estetyczne, ani przyjemne - drobne kawałki roślin zatrzymywały się na zębach i drażniły gardło. W końcu wpadli na pomysł picia naparu przez rurkę - wykonaną z bambusa lub trzciny. To nadal nie było idealne rozwiązanie, bo kawałki rozdrobnionego ostrokrzewu wciąż dostawały się do ust. Wymyślili więc, żeby jeden koniec bambusowej rurki zatkać i podziurkować. Tak powstał pierwszy prototyp bombilli. Miała ona swoje wady - nie była zbyt trwała i szybko gniła, gdy pozostawiano ją zbyt długo w resztce naparu. Po przybyciu do Ameryki Południowej kolonizatorów zza oceanu, udoskonalono bombillę, używając do jej wytworzenia metalu. Dziś mamy szeroki wybór bombilli - różnią się materiałem wykonania, kształtem, rodzajem filtra i funkcją. Wciąż jednak, nawiązując do tradycji, korzysta się z bombilli wykonanych z bambusa.
Etymologia
Nazwa „bombilla” pochodzi z języka hiszpańskiego i składa się z dwóch części - słowa „bomba”, które oznacza „pompkę” i przyrostka „-illa”, który pełni funkcję zdrobnienia. Słowo „bombilla” w języku hiszpańskim oznacza też „żarówkę”. Zanim Ameryka Łacińska została skolonizowana, Indianie Guarani rurkę do picia yerba mate nazywali „takuapý”.
Do wyboru, do koloru… Rodzaje bombilli - jaka jest najlepsza?
Obecnie yerba mate staje się coraz bardziej popularna. Na rynku co chwilę pojawiają się sklepy, które sprzedają zadowolonym klientom paczki z zielonym suszem ostrokrzewu paragwajskiego. Wraz z rosnącą liczbą amatorów południowoamerykańskiego naparu, rośnie ilość dostępnych narzędzi niezbędnych do picia yerba mate. Dziś możemy wybierać wśród różnych rodzajów bombilli. Jaką wybrać? Jaka będzie najlepsza na początek przygody z yerba mate?
Z czego wykonana jest bombilla?
Nawiązując do tradycji, niektóre bombille wykonywane są z bambusa. Są tanie, ale niezbyt wytrzymałe. Bambus to materiał organiczny, więc takie bombille po zużyciu nie zaśmiecają środowiska, jednak stałe dbanie o nie może być uciążliwe. Bombille wykonywane są też z drewna - najczęściej pochodzącego ze świętego drzewa palo santo. To bardzo interesujący rodzaj bombilli, które dodają do rytuału picia yerba mate szczyptę magii i tajemniczości. Drewno jednak, podobnie jak bambus, nie jest trwałe, łatwo może zgnić pod wpływem wilgoci i pękać pod wpływem wysokiej temperatury. Bardziej wytrzymałe są bombille wykonane z metalu. Nie wpływają na smak i aromat naparu, mają estetyczny wygląd i łatwo jest je umyć. Najtańsze są te wykonane ze stali nierdzewnej - ze względu na cenę i łatwość konserwacji szczególnie polecane są początkującym mateistom. Droższe, ale też znacznie lepiej prezentujące się wizualnie, są bombille wykonane z alpaki. Docenią je w szczególności zaawansowani miłośnicy yerba mate. Alpaka to stop miedzi, niklu i cynku, który wynaleźli Chińczycy w czasach dynastii Qing. Alpaka przypomina wyglądem srebro, dlatego też często nazywana jest „nowym” lub „chińskim” srebrem. Najdroższe i najbardziej kunsztowne bombille wykonane są ze srebra. Srebro jest nie tylko eleganckie. Wykazuje też szeroko doceniane właściwości, które w swoich pismach opisywał już w starożytności Hipokrates. Wykonane ze srebra narzędzia czy sztućce wykazują w pewnym stopniu właściwości dezynfekujące. Ze względu na swoją cenę, bombille wykonane ze srebra traktowane są raczej jako biżuteria.
Różne filtry w bombillach
Bombille dzielą się na różne rodzaje nie tylko ze względu na materiał, z jakiego są wykonane, ale też ze względu na rodzaj filtra, w jaki są wyposażone. Najbardziej uniwersalne i najczęściej spotykane są bombille łyżeczkowe, wyposażone w podziurkowany, spłaszczony filtr. Wyglądem przypominają małą łyżeczkę do herbaty. Bomba to bombilla, której używa się głównie w Brazylii - duży, płaski i okrągły filtr pozwala na dokładne odfiltrowanie zmielonego na pył chimarrão. Zupełnie inny kształt ma bombilla z filtrem sprężynowym. Jest to rurka z umieszczoną na jednym końcu niewielką sprężynką. Taki filtr nie nadaje się do drobno ciętego suszu - jest mniej dokładny. Nieco podobnie do bombilli sprężynowej wygląda bombilla z filtrem cylindrowym. Zamiast sprężynki, jeden z końców rurki bombilli ma kilka prostopadłych nacięć. Ten typ filtra w bombilli również nie jest zbyt dokładny. Najlepsze filtrowanie zapewnia bombilla wielokrotnie filtrująca, czyli wyposażona w więcej niż jeden filtr. Zwykle na końcu rurki znajdują się małe dziurki, na nie nałożona jest sprężynka, a dodatkowo między nimi często montowana jest drobna siateczka.
Gdzie kupić bombillę do yerba mate?
Zainteresowałeś się już tematem yerba mate, wybrałeś najodpowiedniejszy dla siebie rodzaj suszu, markę i smak, kupiłeś matero, z którego będziesz pił napar. Pora zaopatrzyć się też w bombillę. Gdzie kupić najlepsze bombille? Oczywiście w naszym sklepie! U nas znajdziesz szeroki wybór bombilli różnych rodzajów - od tańszych bombilli ze stali nierdzewnej, po droższe, rozkręcane, które z łatwością umyjesz po wypiciu napoju. Szczególnie polecamy zakup bombilli w zestawie z naczynkiem lub w zestawie dla początkujących z yerba mate. To najlepsza opcja oszczędności pieniędzy!
Źródła informacji:
- Wikitionary.org: https://es.wiktionary.org/wiki/bombilla.
- Wikipedia.org: