Pan dulce – argentyńskie ciasto na święta. Doskonałe także z yerba mate!
![Pan dulce - przekąska do yerba mate](https://www.matemundo.pl/data/include/cms//miniaturka-201222.jpg)
Pan dulce to słodki wypiek popularny w Ameryce Łacińskiej. Dziś przygotujemy świąteczną wersję tego ciasta, która sprawdzi się jako oryginalne urozmaicenie wigilijnego stołu także w Waszym domu. Co więcej, będzie doskonałą przekąską towarzyszącą yerba mate!
Pan dulce, czyli w wolnym tłumaczeniu “słodki chleb” wywodzi się z Meksyku, lecz cieszy się popularnością w prawie wszystkich krajach Ameryki Łacińskiej. Doczekał się wielu regionalnych odmian. My pokażemy Wam, jak przygotować go w stylu argentyńskim. Pan dulce z naszego przepisu często gości tam na świątecznych stołach. Być może w tym roku zagości również na Waszym…?
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 g drożdży
- 125 g cukru
- 125 g masła
- 3 jajka
- 70 ml mleka
- ½ małej łyżeczki aromatu kwiatu pomarańczy (lub innego o zbliżonym zapachu)
- ½ małej łyżeczki aromatu waniliowego
- ½ małej łyżeczki soli
- 80 g orzechów włoskich
- 60 g borówek
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę, sól, drożdże, cukier i masło aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
- W innym naczyniu mieszamy jajka, mleko i aromaty, również na jednolitą masę.
- Łączymy obie powstałe właśnie masy dokładnie ugniatając całość rękoma. Jednolitą masę przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny.
- Ugniatamy ręcznie ciasto w celu uformowania płaskiego placka. Na powierzchni układamy posiekane orzechy włoskie i borówki.
- Dzielimy masę na trzy równe części i formujemy babeczki. Umieszczamy całość w foremkach . Jeżeli jej nie posiadamy, alternatywnie możemy użyć foli aluminiowej.
- Na powierzchni ciasta robimy nożem krzyżyk i odstawiamy je na około godzinę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 130ºC i pieczemy ciasto przez półtorej godziny. Obok foremek z ciastem polecamy ustawić naczynko z wodą. Pod wpływem temperatury zacznie ona parować sprawiając, że ciasto nie wysuszy się przesadnie i utrzyma odpowiednią wilgotność.
![Argentyńskie świąteczne ciasto pan dulce w sklepie yerba mate](https://www.matemundo.pl/data/include/cms//Tre-201222.jpg)
Pan dulce to deser, który będzie doskonałym ukoronowaniem wigilijnej uczty. Warto dodać, że jego charakterystyczna słodycz świetnie komponuje się z bardziej wytrawnymi smakami. Nic dziwnego, że Argentyńczycy chętnie popijają je naparami yerba mate. Nie mamy wątpliwości, że zrobicie podobnie :)
Smacznego i wesołych Świąt!